povestea celor trei dungi albe


 Anul acesta se implinesc 60 de ani de cand cele trei dungi albe au devenit marca inregistrata Adidas. Povestea Adidas insa, incepe cu mai bine de 80 de ani in urma, cand in anul 1920 germanul Adi Dassler fabrica primii papuci in atelierul sau din Herzogenaurach, in apropiere de Nuremberg (Germania).

Foarte curand papucii neamtului aveau sa devina un simbol a ceea ce inseamna papuci sport, astfel ca in 1928 acestia sunt folositi pentru prima data la Jocurile Olimpice din Amsterdam. Iar performantele sportivilor purtand papucii lui Adi Dassler nu intarzie sa apara:

in 1932 Arthur Jonath castiga medalia de bronz la Jocurile Olimpice din Los Angeles iar peste patru ani la Jocurile Olimpice din Berlin Jesse Owens stabileste noi recorduri la aproape toate cele douasprezece competitii in care participa devenind cel mai bun atlet cu patru medalii de aur castigate.

in 1952 nationala germana castiga Cupa Mondiala la fotbal pentru prima oara. Prezent la meciul de la Berna, Adi Dassler adapteaza incaltamintele jucatorilor la conditiile terenului folosind crampoane insurubabile.

in 1946, dupa razboi, Adi Dassler isi confectioneaza papucii utilizand panza si cauciuc de la rezervoarele tancurilor americane.

tot in 1949, odata cu aparitia simbolului Adidas,  el realizeaza pentru prima oara papucii pentru fotbal cu crampoane cauciucate moi.

in 1971 avea sa se desfasoare Meciul Secolului dintre Muhammad Ali si Joe Frazier, ambii purtand ghete concepute si fabricate de Adi Dassler.

in 1998 Adidas devine furnizorul oficial al echipamentelor pentru formatiile Frantei, Argentinei, Germaniei, Iugoslaviei, Spaniei si Romaniei. 

P.S.: poza e facuta a doua zi de paste, cand ma cam plictiseam la un picnic si stand pe iarba imi admiram Adidas-ul si i-am tras o poza mai artistica

P.S.2: pentru postul asta nu primesc nici un leu de la Adidas(desi ar fi fost frumos) asa ca nu fac reclama... :)

aa.. si desigur, in final, o melodie pe masura... 



The White Stripes - Seven nation army

 

miercuri, 3 iunie 2009

0 Comments: