Zlata Ulicka


The Golden Lane sau Ulita Aurarilor



     Aceasta straduta o puteti gasi la castelul din Praga; ea a fost realizata in timpul construirii fortificatiei nordice, la sfarsitul secolului 15. In 1597 imparatul Rudolf al II-lea a decis sa acorde acel spatiu arcasilor care pazeau fortificatia. Erau 24 de arcasi si din cauza lipsei de spatiu, ei au trebuit sa-si ridice case foarte mici pentru ei si familiile lor. La construierea lor au folosit piatra, pamant si lemn. Imparatul le-a interzis sa-si faca ferestre in directia Santului Caprioarei sau sa-si vanda ori inchirieze casutele.

 De-a lungul deceniilor o parte din casute s-au distrus, iar dupa anul 1657 au mai ramas doar 14. Din cauza faptului ca nu prea mai era nevoie de serviciile arcasilor, aceste casute au inceput sa fie ocupate intre timp de persoane cu diferite indeletniciri, printre ei si oameni mai bogati dar si saraci, artisti, functionari, pedestrasi. Dintre acestia, unul dintre cei mai faimosi locuitori ai acestei ulite, a fost Franz Kafka, ce a locuit la casuta cu numarul 22. O alta persoana cunoscuta care a trait intr-una dintre casute fost si profeta Madamme de Thebes, ce a fost ucisa de catre Gestapo in timpul razboiului, deoarece a prezis sfarsitul nazismului.

 Ulita Aurarilor si-a primit acest nume datorita povestilor cu alchimisti, care se presupune ca ar fi locuit aici in timpul domniei lui Rudolf al II-lea, care a incercat nu numai sa creeze piatra filosofala sau elixirul tineretii ci si sa transforme metalele in aur. Desi aceste povesti sunt mai degraba legende, exista totusi o intamplare reala ce s-a petrecut la inceputul secolului 19. Intr-una din casute locuia un batranel, Uhle, doctor in filosofie, ce-si cheltuia toti banii cumparand carti vechi de magie si facand experimente secrete in micul sau laborator. In anul 1831 locuitorii ulitei au auzit o mare bubuitura provenind de la aceasta casuta. Dupa ce pompierii au intrat in casa si au stins focul, l-au gasit pe Uhle mort tinand in mana o piatra galbena. Ulterior s-a dovedid ca acea piatra era aur. Cum aurul acela a ajuns in casuta nu se va sti niciodata, poate ca intr-adevar Uhle a implinit visul sau si a multor alchimisti dinaintea lui.

.
.
.
Praga, 2008

sâmbătă, 14 martie 2009

0 Comments: