so much war, so much soul...

  Melodia de mai sus, e cea care deschide albumul To all new arrivals al celor de la Faithless. Nu s-a bucurat de succesul pe care l-au avut albumele precedente, asta poate si datorita subiectului sensibil pe care-l trateaza albumul si a faptului ca abordarea stilului muzical este una ceva mai lejera. Nu are ritmuri prea dansante si totusi e un album de exceptie tocmai datorita mesajului pe care-l transmite, un mesaj nu usor de digerat. Un album care se asculta atunci cand esti singur in camera, fiindca te patrunde si te emotioneaza pana la lacrimi. Clipul de mai sus a fost interzis, dar nu pentru imaginile "socante" ci pentru ca deranjeaza, dar ce e ciudat ca in dreptul fiecarui clip de pe youtube la embed scrie: Embedding disabled by request, ca sa nu poti pune clipul pe alte site-uri. Am luat clipul (i-am pus si versuri) i-am facut upload, dar dupa cateva secunde am primit un mail prin care mi s-a spus Your video, Faithless - Bombs (with lyrics), may have content that is owned or licensed by Sony Music Entertainment. Am incercat sa pun clipul direct prin blog, dar surpriza, imi dadea erori, o adevarata conspiratie. Pana la urma am reusit sa postez clipul pe alt site. E vechea poveste, prostimea nu are voie sa vada ceva ce-i pune pe ganduri sau chiar ii trezeste la realitate, trebuie sa vada ce vrem noi, dati-le muzica cu mesaje libidinoase si videoclipuri pe masura; majoritatea clipurilor hip-hop sunt obscene, iar lumea le adora, pentru ca mai vad si ei cate-o buca ce tremura de parca sacara fata ar avea parkinson la fund. Nu sunt impotriva muzicii hi-hop/rap, dar sa fim seriosi, muzica asta nu mai reprezinta de mult ceea ce se dorea a fi, si anume o forma de protest.


 Dar nu despre asta vroiam sa vorbesc de fapt ci de o ciudata coincidenta, in ultima vreme am vizionat destul de multe filme, fiind in concediu medical nu am avut ce sa fac toata ziua acasa, iar concluzia a fost ca in ciuda numeroaselor filme care s-au realizat pe aceasta tema, cele doua razboaie mondiale continua sa fie o sursa de inspiratie pentru cinematografie. Daca in urma cu cativa ani producatorii erau obsedati de filmele fantasy, acum ne invadeaza cu cele in care razboiul intalneste dragostea, caci nu poti face un film despre razboi fara a implica si o poveste de dragoste, pierzi publicul feminin si desigur ca cele mai mari povesti de dragoste se nasc cand razboaiele incep. Desi aceste filme sunt in general bine realizate cu o naratiune captivanta, unul dintre defecte poate fi, ca sunt prea lungi, cu toate astea merita sa acorzi doua ore (si ceva) din viata pentru a viziona un astfel de film decat sa te uiti o ora la, sa zicem Pantera roz 2 (varianta Steve Martin - aceasta noua serie e o rusine si un afront adus vechii serii). Asadar iata care sunt aceste filme si pe care le recomand:

The Children of Huang Shi - inspirat dintr-un caz real, un jurnalist britanic isi risca viata pentru a salva niste orfani chinezi, de a nu fi capturati si inrolati in armata.

Miracle at St. Anna - fiind regizat de Spike Lee, cam sti deja despre ce este vorba in film, despre discriminarea negrilor, de data asta in timpul cei de-al doilea razboi mondial, unde 4 afro-americani raman izolati intr-un sat din Italia. Desi filmul e destul de bun si amuzant in anumite locuri, justificarea crimei de la inceputul filmului nu isi gaseste explicatia nici de-a lungul flashbackurilor si nici in finalul filmului.

The boy in the striped pyjamas - film ce mi-a adus aminte de La vita e bella, atrocitatile razboiului, lagare de concentrare, holocaustul, privite prin incocenta unui copil, diferenta e ca de data aceasta copilul e neamt si tatal sau nu e prizonier ci tocmai comandantul lagarului, iar filmul nu e la fel de jucaus ca si cel italian, dar un film cat se poate de serios si emotionant, scena din final cu siguranta ca va va stoarce cateva lacrimi.

Passchendaele - primul razboi mondial dintr-o viziune canadiana. Daca primele trei filme nu contineau si povesti de dragoste, ei bine aceasta are una prezenta si in urmatoarele filme, dintre o asistenta si un soldat.

The Edge of Love - desi acest film nu se concentreaza prea mult pe razboi, ci pe relatiile dintre personaje, cand o vezi pe Keira Knightley (o asistenta indragostita de un poet, vechi prieten din copilarie, dar alege sa se marite cu un soldat), te duci imediat cu gandul la Atonement, dar orice comparatie nu isi are rostul. Filmul e bunicel dar nu se ridica la nivelul lui Atonement.

The Reader - un film excelent si un rol la fel de excelent interpretat de Kate Winslet, fapt dovedit de numeroasele premii pe care ea le-a primit pentru prestatia ei ce au culminat cu Oscarul pentru cel mai bun rol feminin. Insa in ciuda acestor excelentze, filmul are doua mari defecte: scenele in exces de nuditate gratuita de la inceputul filmului si relatia pedofila dintre personajul lui Kate si un baiat de 15 ani, un fel de Lolita inversat.

Australia - filmul e mai mult un omagiu adus marii insule si un omagiu destul de reusit tinand cont si-au ales ca promotori doua dintre cele mai bune exporturi de care dispun, in materie de actori: Nicole Kidman si Hugh Jackman. Desi foloseste formula clasica, o ea cu nasul pe sus si de data asta mostenitoare a unei ferme si un el cam taranoi (cel putin la inceput) care nu se suporta si in final ajung sa se indragosteasca unul de celalalt. Razboiul isi face si el simtita prezenta mai spre final, dar ce final!

The Red Baron
- povestea (reala din cate se pare) a unor aviatori germani in timpul primului razboi mondial. Niste soldati, care in primul rand au stiut sa fie oameni si sa-si respecte adversarii. Naratiunea se concentreaza in general pe unul dintre aviatori, ajuns sa fie poreclit The Red Baron de catre britanici sau Le Diable Rouje de catre francezi, care se temeau de el si in acelasi timp il si respectau. Apare la un moment dat desigur si povestea de dragoste, dintre baron si cum altfel decat o asistenta. Un dezavantaj al filmului ar fi schimbare constanta a locatiei in care actiunea filmului se desfasoara, poate fi usor derutant.


astea sunt doar o parte din filmele aparute in ultima vreme ce trateaza aceasta tema, insa mai sunt si altele, deja celebrul Valkyrie, care parca vad ca nu o sa ma impresioneze, nu stiu de ce, oricum vizionare placuta :)

joi, 26 februarie 2009

0 Comments: