by the old tavern

 Era o alta zi, in care rataceam pe strazile pietruite din Praga, cand ma hotarasem sa pornesc inspre castel. Ajung pe o straduta si dau de o taverna medievala, cea mai veche din Praga zic ei, asa o fi, n-am cum sa-i contrazic. Pasesc in semiintunericul dinauntru, gasesc un meniu, ma tot uit pe el, il intorc pe toate partile, dar degeaba, nu inteleg nimic din ce scria, atunci o domnisoara, imbracata ca o domnita a vremurilor trecute, cu parul blond impletit in doua codite, ma intreaba daca doresc sa servesc ceva. Ii raspund ca nu inteleg nimic si atunci imi da un meniu in engleza. Din toate felurile de mancaruri, am ales "portia saracului"(the poor travelers meal, ceva de genu), m-a poftit la o masa si am asteptat.  Mi-a placut foarte mult stilul localului, nu era curent nicaieri, doar lumanari, nici macar la baie nu aveai bec, doar o lumanare mai mare, iar ca sa ajungi la baie trebuia sa cobori niste scari intunecate, ce aveau in capetele fiecarei trepti cate o lumanarica, iar podeaua era din scanduri acoperite ici colo cu paie. Nu era genul de local rustic de prost gust de care dai peste tot, cu cate o roata de caruta agatata pe perete si mai o furca pe alt perete. Un loc care reuseste cu adevarat sa te transporte in timp. Mi se aduce berea; oriunde ai manca in Praga, obligatoriu sa savurezi o bere neagra, nu vei regreta, au printre cele mai bune beri din lume. Mi se mai aduce un bol cu apa calduta, in care plutea o felie de lamaie si mi se spune ca mancarea va veni imediat. Am vrut sa-l intreb pe ospatar care e faza cu bolul cu apa, dar imi era rusine. M-am tot gandit si nu am gasit nici un raspuns, asa ca iau bolul in maini, ma uit imprejur sa nu ma vada nimeni si iau o inghititura din apa calduta, dupa care pun repede bolul inapoi pe masa. Hmm... n-are nici un gust, ma gandeam eu... ce-o fi si cu tampenia asta?! Dau bolul mai la o parte si revin la bere. Imi vine si platoul cu mancare atat de frumos aranjat incat imi era mila sa incep sa mananc, din pacate nu i-am facut poza, imi era prea foame. Cand am vazut cate erau acolo pe platou m-am intrebat: hmm... asta e meniul saracului? cum arata atunci ala al boierului?
Aveam 4 aripioare de pui prajite, un carnat mare (se pare ca e ceva traditional, am mai fost servit si in alt local), o bucata perfect rotunda cu ceva carne macinata amestecata cu mai ceva, foarte foarte consistenta, o frigaruie cu sunculita, ceapa si ciuperci, jumatate de mar copt si jumatate de porumb copt, la care se adaugau doua boluri micute, unul cu ceva sos alb acrisor si unul cu un sos visiniu dulce, parca era gem. Toate astea plus berea m-au costat in jur de 350 de coroane, relativ ieftin; unul dintre avantajele din Praga e ca mancarea nu e scumpa.
 
pozele nu sunt prea reusite, da nah :P

mdaa.. berea ceha... yum...
mi-a placut foarte mult suportul pentru lumanare, doua picioare si o coada :) 


taverna se gaseste pe straduta Thunovska, pofta buna :)


Mary Hopkin - Those Were The Days 
P.S.: am aflat mai apoi ca bolul acela cu apa calduta era sa te speli pe maini :))
Praga, 2008

luni, 9 februarie 2009

2 Comments:

Lavinia said...

Voi cauta si eu taverna aia, sa imi spui unde e aproximativ. Bine ca stiu pentru ce e bolul cu apa.:))

Lomaxx said...

pai... cand vei merge sa-mi zici, o sa-ti imprumut ghidul, am pus acolo pe harta un X, in locul unde e taverna :P